Grillspett med kyckling och butifarra är ett enkelt men smakrikt alternativ, perfekt för grillkvällar, tapas eller en snabb och god middag. Kycklingens saftighet kombineras med den kryddiga katalanska korven och färgglada grönsaker.
Grillspett med Kyckling & Butifarra
Ingredienser (för 4 personer)
- 300 g kycklingfilé (i kuber)
- 200 g butifarra (färsk katalansk korv, skuren i 2–3 cm bitar)
- 1 röd paprika
- 1 grön paprika (eller annan färg)
- 1 rödlök
- 2 matskedar olivolja
- 1 tesked paprikapulver eller grillkrydda
- Salt och peppar
- Grillspett (trä eller metall, blötlägg träspett i vatten ca 30 min före användning)
Tillagning steg för steg
Steg 1: Förbered ingredienserna
Vi börjar med att förbereda allt som ska träs på spetten.
- Skär kycklingfilén i jämnstora kuber, cirka 2-3 cm stora.
- Skär butifarran i tjocka skivor eller bitar, cirka 2–3 cm. Om det är färsk butifarra kan du behöva ta bort skinnet om det är segt.
- Skölj paprikorna. Kärna ur dem och skär dem i fyrkantiga bitar, ungefär lika stora som kycklingbitarna.
- Skala rödlöken och skär den i klyftor eller större bitar som går att trä på spett. Separera gärna lagren lite.
- Om du använder träspett, lägg dem i blöt i kallt vatten i cirka 30 minuter. Detta förhindrar att de brinner upp på grillen.
Klicka på «Nästa» när alla ingredienser är förberedda.
Steg 2: Marinera kycklingen
Nu marinerar vi kycklingen för extra smak.
- I en medelstor skål, blanda ihop olivolja, paprikapulver (eller din favoritgrillkrydda), en nypa salt och några drag med pepparkvarnen.
- Lägg de tärnade kycklingbitarna i skålen med marinaden.
- Blanda väl så att alla kycklingbitar täcks av marinaden.
- Täck skålen och låt kycklingen marinera i rumstemperatur i minst 30 minuter, eller längre i kylskåp (upp till ett par timmar) för djupare smak. Ta i så fall fram den ur kylen ca 20 minuter före tillagning.
Kycklingen marineras! Klicka på «Nästa» för att montera spetten.
Steg 3: Montera spetten
Dags att trä alla godsaker på spetten.
- Ta fram dina grillspett (blötlagda om det är träspett).
- Börja med att trä på en bit marinerad kyckling.
- Fortsätt med en bit butifarra.
- Trä sedan på en bit paprika (varva gärna röd och grön).
- Avsluta varvet med en bit rödlök.
- Upprepa sekvensen: kyckling, butifarra, paprika, lök, tills spettet är lagom fullt. Lämna lite utrymme i ändarna för att kunna hantera spettet.
- Varva ingredienserna för att få en jämn fördelning av färg och smak på varje spett.
- Tryck inte ihop ingredienserna för hårt på spettet, det ska finnas lite luft emellan för jämn tillagning.
- Fortsätt tills alla ingredienser är uppträdda på spetten.
Spetten är monterade! Klicka på «Nästa» för tillagning.
Steg 4: Tillaga
Nu ska spetten grillas, stekas eller tillagas i ugnen.
- På grillen: Värm grillen till medelhög värme. Pensla gallret lätt med olja. Lägg på spetten och grilla i cirka 10-15 minuter totalt, eller tills kycklingen är genomstekt och butifarran har fått fin färg. Vänd spetten regelbundet (var 3-4:e minut) för jämn tillagning.
- I stekpanna: Hetta upp lite olja i en stor stekpanna (gärna grillpanna) på medelhög värme. Lägg i spetten (eventuellt färre åt gången) och stek i cirka 10-15 minuter, vänd dem ofta, tills kycklingen är genomstekt och butifarran är gyllenbrun och allt har fin färg.
- I ugnen: Förvärm ugnen till 200°C (över- och undervärme). Lägg spetten på en ugnsplåt, eventuellt med bakplåtspapper under. Tillaga i cirka 20 minuter, vänd dem en eller två gånger under tiden, tills kycklingen är genomstekt och allt har fått fin färg. Du kan sätta på grillfunktionen de sista minuterna för extra färg.
- Kontrollera att kycklingen är genomstekt genom att skära i en bit – köttsaften ska vara klar. Butifarran ska vara genomvarm och ha fått fin färg.
Spetten är tillagade! Klicka på «Nästa» för servering.
Steg 5: Servering
Dina färgstarka och smakrika grillspett är redo!
- Servera grillspetten varma, direkt från grillen, pannan eller ugnen.
- De är utmärkta att servera tillsammans med en god aioli, chimichurri eller en annan favoritdippsås.
- Ugnspotatis, klyftpotatis, ett gott bröd eller en fräsch grönsallad är också trevliga tillbehör.
- Dessa spett är en färgstark och smakrik rätt som passar lika bra till vardags som till fest!
Klicka på «Avsluta» för att se slumeddelandet.

Ingredienser (för 4 personer)
- 300 g kycklingfilé (i kuber)
- 200 g butifarra (skuren i 2–3 cm bitar)
- 1 röd paprika
- 1 grön paprika
- 1 rödlök
- 2 matskedar olivolja
- 1 tesked paprikapulver eller grillkrydda
- Salt och peppar
- Grillspett
Tillagning steg för steg
Förbered ingredienserna
- Skär kycklingen i kuber.
- Skiva butifarran i tjocka skivor.
- Skär paprikorna och löken i jämnstora bitar.
Marinera kycklingen
- Blanda olivolja, paprikapulver, salt och peppar i en skål.
- Lägg i kycklingbitarna och låt marinera i 30 minuter.
Montera spetten
- Trä ingredienserna på spett: kyckling, butifarra, paprika, lök och upprepa.
- Varva för att få en jämn färg och smak.
Tillaga
- Grilla spetten på grill, i panna eller i ugn (200 °C, cirka 20 minuter).
- Vänd regelbundet tills kycklingen är genomstekt och butifarran är gyllenbrun.
Servering
Servera med aioli, ugnspotatis eller en fräsch sallad.
En färgstark och smakrik rätt
smaklig måltid! 🍢🔥